Vo Vranove dnes uviedli do života projekt Intenzifikácie separovaného zberu

05.05.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 4. mája (TASR) - Úvodnou informačnou kampaňou spojenou s kultúrnym podujatím a tvorivými dielňami pre deti uviedli dnes do života v centre Vranova nad Topľou nový environmentálny projekt mesta s názvom Intenzifikácia separovaného zberu. Samospráva získala na jeho realizáciu vyše 4,17 milióna eur z prostriedkov Európskej únie.
Ako dnes informoval Vranovčanov v centre mesta primátor Ján Ragan, samospráva chce do budúcna realizáciou spomínaného projektu dosiahnuť racionálnejšie nakladanie s odpadmi produkovanými na území Vranova nad Topľou prostredníctvom ich cielenej a intenzívnej separácie. "Aj napriek tomu, že separujeme už od roku 2004, odpadu je stále viac, čo znamená, že separujeme ešte stále málo," konštatoval primátor.
Zvýšenie podielu separovaných zložiek odpadu mesta zo súčasných 15 % na oveľa vyššiu úroveň by prinieslo podľa primátorových slov v budúcnosti výhody Vranovu, ako aj jeho obyvateľom. "Čím viac budeme separovať, tým menej budeme platiť za spracovanie a likvidáciu odpadov. Menej odpadu na skládkach znamená aj menej odpadu v prírode," poznamenal Ragan.
Samospráva chce do budúcna vytvoriť na svojej pôde oveľa priaznivejšie podmienky pre triedenie odpadov oproti tým, ktoré ponúka v súčasnosti. Za získanú eurodotáciu zafinancuje výstavbu 106 stojísk po sídliskách, kde budú uzamknuté nádoby na separovaný zber, zakúpi veľkokapacitné kontajnery, zmodernizuje zberný dvor na Topľanskej ulici a svoj vozový park doplní o tri nové vozidlá na zvážanie separovaných zložiek, ako aj jeden recyklačný biodrvič.
"V týchto dňoch sme už začali zároveň s rozvozom viac ako 2200 kompostérov pre jednotlivé rodinné domy. Obyvatelia mesta si tak budú môcť vyrobiť kvalitné hnojivo pre svoje záhradky," vysvetlil Ragan. Dôležitú úlohu, ktorá bude mať vplyv na úspešnosť celého projektu Intenzifikácie separovaného zberu, zohrá aj sprievodná informačná kampaň. "Do vzdelávania postupne zapojíme aj naše školy, aby sme u detí začali čo najskôr budovať vzťah k separácii odpadu a k ochrane životného prostredia," uzavrel vranovský primátor.
 

Vyberte región